Публикувано през март 2, 2011 · в категория Строителство

 Източник: в. Марица

Четат закона както дяволът чете евангелието!

Един и същ закон може да се чете по различен начин категорични са пловдивските бизнесмени. Според местната управа Пловдив е сред малкото градове, в които старите показатели за данъци и таски са валидни пред тази година. Новите сгради, които влизат в експлоатация ще плащат данък по ставките действащи през 2011 година и също няма да се повишават, доволен е Александър Долев, зам.-кмет по строителство, инвестиции и устройство на територията на общината.

 

Но така ли е в действителност?

Данъчната оценка оскъпява цената на жилищетоОтговорът се крие в заповед на кмета на града под № 090А – 1081/21.05.2009 г., която касае степента на завършеност на сградите. И влияе върху данъчната оценка, твърдят местните бизнесмени. Неточно завъртяно, с много неясноти, така обрисува съдържанието на документа инж. Саркис Гарабедян, управител на Тирлин АД. Въпреки многогодишния си професионален опит в строителния бранш недоумение у него буди формулировката – при груб строеж и “някои елементи, започнати в довършителната работа, сградата е завършена на 100%”. Но грубият строеж в крайна сметка е 50% от обекта. И за тях трябва да се издаде данъчна оценка на 100% по проект и ако трябва да правиш сделка, плащаш грешни пари, обяснява инж. Гарабедян. И дава пример от практика си. Апартамент с данъчна оценка 71 000 лв. преди Нова година, след 1 януари 2011 г. цената му скача на 75 000 лв. Това са близо 4 000 лв покачване на жилище, което нито е в центъра на града, нито в София, възмущава се бизнесменът. Същото се случи и с мен, обяснява инж. Мирослав Илиев, управител на строителна компания МАИ-ГРУП и член на Бизнес експерния съвет (БЕС). Миналата година няколко пъти му добавят данъчни оценки за това, че продава жилище в различен период от време. И той не е наясно как като инвеститор е вложил примерно 5 000 лв. в градежа на 100%. И при тези параметри – губ строеж, на мазилка, без прозорци и врати апартаментът е завършен и може да се продава.

 

При тези условия не може кокошарник да се обитава, камо ли жилище.

Това го няма никъде по света, възмущава се г-н Илиев.

 

Поради тези причини и инж. Гарабедян не се задоволява с…

Промяна на данъчната оценка..първоизточника (заповедта на кмета Славчо Атанасов), а се поровил по-надълбоко. Потърсил промяната на данъчните оценки на незавършеното строителство в икономическите справочници и я открива в чл. 12. През 2005 г. в т.1 на този член данъчната оценка на незавършеното строителство до нулев цикъл е 15%, т.2 фиксира следващия етап до груб строеж – 50% и следващата клауза дава 75% завършеност на сградата за напревени вътрешни мазилки и поставена дограма. През 2010 г. промяната е следната: т.1 до нулев цикъл – 37%, т.2 до груб строеж – съответно 63 на сто, но т.3 е отменена в Държавен вестник, бр.100 от 2005 г. Това “право” дава възможност на местната администрация да интерпретират закона по изгоден за тях начин. Което не само че не подпомага местния бизнес, ами удря по него и дава възможност на общинарите да го тългуват така, както дяволът чете евангилието, шегуват се строителните предприемачи.

Според Николай Ненков, директор на дирекция “Местни данъци и такси” в общината решението на градоначалника е базирано на вече приет държавен закон. Заради тези нови разпоредби два общински екипа са работили, стъпвайки на Закона за местните данъци и такси и на нормативните уредби, залегнали в Закона за устройство на територията /ЗУТ/, ЗОТ и др. и чак тогава са предложили измененията на кмета за одобрение с подпис. Той е категоричен обаче, че така направените нормативни промени не само че не повишават данъчните оценки на сградите, ами са и в границите на нормалното и разумното. Как така, това не отговаря на истината, контрира управителят на “Тирлин”. И обяснява позицията си по следния начин:

 

Всеки инвеститор има интерес клиентът да му плати авансово.

 

Инвеститорите искат авансово заплащанеНо при тази заповед – при 100% завършеност на сградата на груб строеж, той ще се издължи след като всичко бъде завършено. За какво развитие говорим тогава, пита инж. Гарабедян. Подобна е позицията и на неговия по-млад колега инж. Мирослав Илиев. Издавам сградата в груб строеж, но промените в Закона за местните данъци  и такси доказват, че тя е завършена на 100%, тогава има голяма вероятност купувачът да получи апартамента си на бетон и тухли. А административните органи към общината Пловдив, които издават удостоверение за степен на завършеност на груб строеж доказват с него, че тя е готова на 100%. Така видоизменен законът ще увеличи многократно измамите, ще напълни града с много недозавършени сгради, както в периода 1993-1998 г., а купувачи и строители ще залеем с дела пловдивските съдилища. Отделно ние, строителните предприемачи ще плащаме данъци на 100%, такси на 100%, като с такива налози ще се облагат и собствениците на недовършените апартаменти. Но и кой би се нанесъл и платил 800 евро/кв.м, за да живее в жилище, което е построено само до тухли и цимент, недоумява г-н Илиев.