graph_51
Публикувано през януари 26, 2011 · в категория Строителство

Интервюто е от 26 януари 2011 г. за в. Марица


- Г-н Илиев, каква беше за вас 2010 г.?

Мирослав Илиев - собствени на строителна компания МАИ-ГРУП- Не само за мен, но и за цялата държава тя беше изключително трудна година. От 11 години съм в строителния бранш и съм убеден, че ситуацията ще се нормализира. Въпреки стагнацията нашата фирма имаше поръчки по различни договори и реализира няколко мащабни проекти. Строим сграда със складови помещения на ДАИКС-СОТ в Пловдив. Реконструираме киноцентър Ню Бояна в София, където фирмата ми е подизпълнител на обекта с подкрепата на ЕТ Металик-Иван Михайлов. В преговори съм да реализирам нов проект в София. Осъществихме няколко успешни сделки съвместно Атаро Клима ЕООД. Подписал съм договор с чуждестранна фирма в текстилната промишленост, която инвестира на българския пазар. Изградили сме метално хале, предстои разширяване на цехове и окрупняване на производството у нас. Фабриката осигурява работа на стотици български работници.

Горд съм с професията си. За мен тя е едно невероятно вътрешно изживяване, защото виждам как на голата поляна израства нещо красива, което остава в бъдещето. Независимо от мащабните на построеното аз заставам с името си зад него.

 

- Кои фирма ще отпаднат от строителния бранш?

- Некоректните, които продължават да преследват печалба на всяка цена. В условията на пазарна икономика и сериозна конкуренция сами се редуцират и елиминират онези фирми, които нямат новаторско мислене, строят некачествено или не реализират обекти в срок.

 

- Имате ли тайна за оцеляване?

Тайната на успеха

- Тайна няма. Разковничето на успеха се свежда до няколко прости максими, които човек трябва да следва. Лоялното партньорство с надеждни контрагенти е ключът към реализиране на проектите. Човек сам не може да се справи с предизвикателствата на бизнеса, верният път е обединението между фирмите. Другата максима е компетентни и всеотдайни служители и колеги, без които нито един проект не може да стане факт. Хората ценят коректността, мащабното мислене и съпричастността при реализиране на идеите им.

 

- Г-н Илиев, какво прогнозирате за строителството през 2011 г.?

Прогнози на строителния пазар

- Отрезняващото въздействие на световната финансова криза остава траен отпечатък върху пазара на имоти, отрази се негативно и върху строителния бранш. Крупни проекти бяха замразени, други не видяха бял свят, реализираните не достигнаха предварително заложените продажни нива. Много от инвеститорите заради невъзможността да обслужват мащабни кредитни експозиции на реализирани, но непродадени жилищни, офис и промишлени сгради имаха неприятни проблеми със съдия изпълнители.
Настоящата 2011 г. се надявам да отбележи ръст в строителството, но реалните му параметри няма да са повече от 10%, максимум 20% спрямо изминалата 2010 г. Търсенето на жилищни имоти запазва относителна стабилност и се намира в пряка зависимост от гъвкавостта на пазара и ипотечните кредити. Липсата на прогнозираност и сигурност в доходите на потенциалните клиенти неизбежно се отразяват на покупателната им способност и на невъзможността да гарантират дългосрочна инвестиция в собственото жилище. Навлизането на известен брой международни търговски вериги, както и изграждането на множество търговски центрове и МОЛ-ове все още не е категоричен знак за раздвижване на пазара и бранша в дългосрочен план. Във всички случаи ние строители сме поставени в пряка зависимост от развитието и просперирането на промишлеността и производството.

 

- Член ли сте на браншови организации и какво печелите от това?

- Членувам в Камарата на строителите и на Бизнес експертния съвет /БЕС/ от 2010 г. Членовете на БЕС са доказали се професионалисти със собствен бизнес, социално ориентирани към благотворителни инициативи за реконструиране на домове за сираци, изграждане и ремонтиране на църковни храмове.